loading...
علی اکبر الهی خراسانی
طاها بازدید : 12 چهارشنبه 06 دی 1391 نظرات (0)

 

١. کتابنامۀ امام رضا علیه السلام، کنگرۀ جهانی امام رضا (ع)، 1363.
٢. تصحیح و تحقیق المسائل العکبریة، للشیخ المفید، کنگرۀ هزارۀ شیخ مفید، ١٣٧١؛ دارالمفید، بیروت١٣٧٣.
٣. مکانة السنة المطهرة فی التشریع الاسلامی، مجلۀ الارشاد، شماره های ١ تا ۶، ١۴٠٠ و ١۴٠١ ق.
۴. حجةالحق شیخ محمدتقی ادیب نیشابوری، ویژگیها و خاطرات، مجله کیهان فرهنگی، شماره ٩، آذر ماه ١٣۶٣؛ یادنامۀ ادیب نیشابوری، مؤسسه مطالعات اسلامی دانشگاه مک گیل کانادا، ١٣۶۵. لینک در اینترنت
۵. شناخت و پرورش تحقیق در نهج البلاغه ، کنگرۀ نهج البلاغه، ١٣٧١.
۶. مقدمه ای بر ترجمۀ امالی شیخ مفید، بنیاد پژوهشهای اسلامی، ١٣۶۴.
٧. تصحیح و تحقیق رسالۀ اسرارالوحی _ مجموعه رساله های فارسی(١)_ بنیاد پژوهشهای اسلامی، 1380.
٨. بحثی دربارۀ بسم الله، مجله مشکوۀ، شمارۀ ٢١، زمستان ١٣۶٧. لینک در اینترنت
٩. بحث حول آیة البسملة، مجله الثقافه الاسلامیة، شمارۀ ٣۶، دمشق رمضان و شوال ١۴١١.
١٠. آن عبد صالح خدا ( شرح حال مرحوم آیة الله حاج میرزا جواد آقا تهرانی)، مجلۀ مشکوة شماره ٣۶ و ٣٧، پاییز و زمستان ١٣٧١ .لینک در اینترنت
١١. اشراف بر تصحیح و تحقیق منتهی المطلب، تألیف علامه حلّی، سه جلد این کتاب از سوی بنیاد پژوهشهای اسلامی انتشار یافته 1380، سایر مجلات در دست چاپ است.
١٢. اشراف بر تصحیح و تحقیق الدروس الشرعیه، تألیف شهید ثانی، بنیاد پژوهشهای اسلامی، در دست انتشار.
١٣. اشراف بر تصحیح و تحقیق سفینةالبحار، تألیف مرحوم شیخ عباس قمی، بنیاد پژوهشهای اسلامی، 1380.
١۴. تصحیح و تحقیق(با همکاری) تاج التراجم فی تفسیر القرآن للاعاجم، تألیف شهفورالفراینی، در دست انتشار.
١۵. تصحیح و تحقیق الرسالة العزیزة فی الوجیزة، تألیف مرحوم محدّث قمی، در دست انتشار.

16 .از تقدّس مآبی گریزان بودند، مجلۀ شاهد یاران شماره 35، مهر 1387. لینک در اینترنت

17 .نقدی بر مقاله پژوهشی درباره سُلَیم بن قیس هلالی، مجلّه علوم حدیث شماره 33، پاییز 1383. لینک در اینترنت

طاها بازدید : 14 چهارشنبه 06 دی 1391 نظرات (0)

 

مؤلف علی اکبر الهی خراسانی

آیت الله حاج میرزاجواد آقا تهرانی عالمی وارسته مجاهدی خودساخته عارفی به خداپیوسته فقیهی مفسر مفسری فیلسوف زاهدی اندیشمند و دانشمندی پرهیزكار بود كه در علم و عمل و زهد و تقوی اسوه بود و سرمشق و حجت دیگران.

او به سال 1283 شمسی در خانواده ای اصیل و مذهبی در تهران متولد شد. پدرش مرحوم حاج محمدتقی و برادرش مرحوم حاج آقا رضا شاهپوری (حاج طرخانی) از تجار متدین متعهد و مورد اعتماد بازاریان بودند. مرحوم حاج آقا رضا به انتخاب مرحوم آیت الله العظمی بروجردی تا آخر عمر در سمت سرپرستی مسجد اعظم قم تلاشی مخلصانه و موفق داشت.

مرحوم میرزا پس از تحصیل دوره ابتدایی و اخذ گواهی سیكل از مدرسه ثروت تهران برای فراگیری علوم دینی راهی قم شد و پس از چند سال سكونت در آن شهر و گذراندن مقدمات و بخشی از سطوح به نجف اشرف رفت.

در توقف دو ساله خود در نجف از محضر اساتیدی همچون آیت الله حاج شیخ مرتضی طالقانی و مرحوم آیت الله العظمی حاج شیخ محمدتقی آملی (صاحب دررالفوائد تعلیقه بر شرح منظومه سبزواری) بهره های علمی و اخلاقی فراوانی برد. به یاد دارم كه در درس شرح منظومه از مرحوم آملی مكرر نقل قول می‌كرد و می‌فرمود : "ایشان عالمی وارسته و دائم الذكر و استاد فلسفه من بودند در نجف...".

با این كه تصمیم داشت در نجف بماند و به ادامه تحصیل بپردازد از والده مكرمه اش نامه‌ای دریافت كرد كه وی را به مراجعت به تهران فرا می‌خواند لذا علی رغم تمایل شخصی به اقامت در نجف از آنجا كه به گفته خود "تحصیل را واجب و اطاعت امر مادر را اوجب" می‌دانست به تهران برگشت و پس از گذشت سه روز از مراسم ساده ازدواجی كه قبلاً تداركش را دیده بودند رهسپار مشهد مقدس شد و این حدود سال 1312 شمسی بود.

در مشهد پس از پایان تحصیل سطح در محضر مرحوم آیت الله حاج شیخ هاشم قزوینی در حوزه درس خارج فقه و اصول و معارف مرحوم آیت الله العظمی میرزامهدی غروی اصفهانی حاضر می‌شود و تا پایان عمر استاد (19 ذی الحجه1365 ق) نزدیك ده سال از محضر وی مبانی اصولی مرحوم آیت الله میرزای نایینی و فقه و معارف اهل البیت (علیهم السلام) را فرا می‌گیرد.

سالیان ملازمت با مرحوم آیت الله آقا میرزامهدی دوران شكل گیری شخصیت علمی و اخلاقی او بود. مكتب استاد چنان در او رسوخ كرده بود كه تا پایان عمر در تبیین و ترویج مبانی و خط مشی اعتقادی او كوشش داشت و در كتاب ها و درس های خود همواره به تفسیر و تبیین معارف براساس آرا و اندیشه های استاد پرداخت.

طاها بازدید : 11 چهارشنبه 06 دی 1391 نظرات (0)

 

مؤلف: مجتبی الهی خراسانی

آيت الله حاج ميرزا حسنعلي مرواريد قدس سره، هشتم شوال 1329 قمري در مشهد مقدس پا به عرصه حيات نهاد. شهرت «مرواريد» در خاندان ايشان با يكي از مشهورترين رجال ادب و هنر خوشنويسي، خواجه شهاب الدين عبدالله مرواريد كرماني (865 ـ955 قمري) آغاز مي شود. پدرش حاج شيخ محمدرضا مرواريد (1299 ـ 1338 قمري) از عالمان وارسته مشهد، و عمويش حاج شيخ علي اكبر مرواريد نيز عالمي برجسته و از شاگردان محقق بزرگ، آيت الله آخوند محمدكاظم خراساني بوده است. نام آيت الله مرواريد توسط دوست ديرين پدر، مرحوم آيت الله حاج شيخ حسنعلي نخودکي، و به ياد جد مادري ايشان، آيت الله حاج شيخ حسنعلي تهراني ( متوفاي 1329 قمري) «حسنعلي» ناميده شد. آيت الله مرواريد، در سال 1337 قمري در اوان نُه سالگي با از دست دادن پدر تحت تربيت مادر وارسته‌اش قرار گرفت، و طبق وصيت پدر، زير نظر دوست ديرين وي ـ حاج شيخ حسنعلي اصفهاني نخودكي (1279 ـ 1361 قمري) ـ به تحصيل مشغول گشت. نوجواني وي به تمرين صبر و رضا بر يتيمي و فقر و ملامت گذشت و زمينه‌اي براي استقامت و عظمت روحي وي گرديد. در همين ايام، ديگر دوست پدرش، محدث قمي براي تسلاي وي، هر از چند گاه، کتب تازه خويش را برايش مي‌آورد.

 

طاها بازدید : 17 چهارشنبه 06 دی 1391 نظرات (0)

 

در شب 13 شعبان 1309 هـ . ق. مطابق با 13/12/1271، كودكی در یكی از محله‌های شیراز كه بیشترشان سادات موسوی بودند، دیده به جهان گشود كه نامش را «سید عبدالله» نهادند. مادرش، بی‌بی علویه از تبار قاضی حسین دزفولی، از خاندان خوزستانی بود.

سید عبدالله در آغازین روزهای 7 سالگی، با جمعی از كودكان هم بازی خود وارد مكتب خانه شد. او روخوانی قرآن را در آن جا و خواندن و نوشتن كتاب‌های فارسی و ادبیات مرسوم را نزد پدر خود فراگرفت.

وی در نزدیك‌ترین حوزه علمیه زادگاهش، به آموختن لغت، صرف و نحو و ادبیات عرب پرداخت و برخی از كتاب‌های اصولی و فقهی و منطق و فلسفه را نزد استادان حوزه علمیه شیراز و پدر خویش آموخت. در شيراز از محضراستاداني چون آیت الله شیخ علی ابوالوردی، آیت الله میرزا محمد صادق مجتهد و آیت الله حاج شیخ محمد رضا شامنی بهره مند گشت. او بسیاری از كتابهای درسی حوزه را مطالعه كرد. وی در 21 سالگی به اجتهاد رسید.

بارها استادش، آیت الله شیخ علی ابوالوردی در جمع علما و طلاب، ‌تصریح نمود: «آقا سید عبدالله احتیاج به نجف رفتن ندارد.» آیت الله شیرازی از وی اجازه اجتهاد مطلق گرفته بود.

آیت الله حاج سید محمدباقر آیت اللهی كه از استوانه‌های حوزه علمیه شیراز بود، فرمود:

«من اجازه اجتهاد مرحوم حاج شیخ علی ابوالوردی را كه در سال 1332 هـ . ق. به آیت الله العظمی شیرازی داده بود، دیدم و خواندم.»

طاها بازدید : 18 چهارشنبه 06 دی 1391 نظرات (0)

 

مؤلف: استاد محمدرضا حکیمی

یکی از عالمان ربانی، و متألهان قرآنی، و مربیان بزرگ، و متعقلان سترگ، حضرت شیخ مجتبی‏ قزوینی خراسانی است.

شیخ مجتبی قزوینی خراسانی، به سال 1318 ق. در قزوین، از مادری صالحه تولد یافت. پدر وی، حجة الاسلام شیخ احمد تنکابنی نیز از عالمان بود و از شاگردان عالم متقی بزرگ، حاج میرزا حسین‏ خلیلی تهرانی(م:1326ق) . شیخ پس از تحصیلات‏ مقدماتی، در سنین جوانی به همراه پدر به نجف اشرف‏ مشرف گشت. و حدود 7 سال در آن سامان مقدس‏ بماند و از اساتید و عالمان بزرگی چون‏ سید محمد کاظم یزدی(م:1337ق) ، و میرزا محمد تقی شیرازی(م:1338ق) کسب فیض‏ کرد. گفته‏اند به معیت مرحوم آیة الله العظمی خوئی‏ (م:1413ق) مدتی از درس مرحوم میرزای نائینی‏ (م:1355ق) نیز بهره‏مند گردید. در یکی از نامه‏هایی‏ که میرزای نائینی، برای میرزای اصفهانی نوشته است. ذکر حاج شیخ مجتبی قزوینی آمده است.

شیخ سپس به قزوین بازگشت. و دو سال در زادگاه‏ خویش بماند. در این مرحله از عمر خود بود که به مربی‏ بزرگ، دانای حقایق و اسرار، و عالم به معارف قرآنی و واجد آن معارف و متعبد به آن معارف، حضرت‏ سید موسی زرآبادی قزوینی(م:1353ق) -که‏شوهر خواهر وی نیز بود رسید، و با تعالیم او پا به دایرهء عوالم انسانیت و شناخت این عوالم گذاشت، و در راه‏ کسب «علم باطن» افتاد، و بسیاری از علوم محتجبه را نیز از وی بیاموخت، و به ریاضات و مجاهدات شرعی‏ بپرداخت، و به سیر «عوالم الهی» روی آورد. و همین‏ استاد بود که وی را-از همان اوان-به سستی مبانی‏ معارف غیر قرآنی واقف ساخت، و روی دل او را از فلسفه‏ یونانی، و عرفان و اشراق گنوسی و اسکندرانی، و فلسفه‏ها و عرفانهای امتزاجی به سوی مطلع حکمت‏ یمانی و مشرق انوار قرآنی بازگرداند.

طاها بازدید : 12 چهارشنبه 06 دی 1391 نظرات (0)

 

در شامگاه هفتم محرم سال 1313 ق. در نجف در خانواده اي اهل علم و معنويت كودكي پا به عرصة هستي نهاد كه او را «محمد هادي» ناميدند.

اجداد او همه از سادات حسيني شهر مدينه منوره و از فرزندان امام علي بن الحسين ـ عليه السلام ـ بودند كه به جهت شرافت علمي و معنوي از بزرگان مدينه به شمار مي رفتند محلة قديمي «بني هاشم» محل سكونت اين خاندان بود و همواره بزرگاني از قبيله هاي عرب و دانشوران اسلامي بدآنجا رفت و آمد داشته اند.

هجرت آنان در اواخر قرن يازدهم ق. از مدينه به آذربايجان ايران در پي دعوتي بود كه از جانب شيعيان اين ديار انجام گرفت. به دنبال اين دعوت سيد حسين (جد محمد هادي) و برادرش علي اكبر كه هر دو از جوانان فرزانه مدينه بودند به همراه زايرين خانة خدا وارد آذربايجان شدند و در منطقه «اسكوچاي» اقامت گزيدند و سيد حسين هم چنان در ميلان باقي ماند و از همان جا ازدواج كرد وي تا آخر عمر در ميان دوستداران اهل بيت پيامبر ـ صلّي الله عليه و آله ـ در منطقه آذربايجان به تبليغ و ترويج احكام اسلام پرداخت با رحلت سيد حسين فرزندان وي و بعدها نوادگانش اين رسالت عظيم را در منطقه آذربايجان دنبال كردند.

نياي مادري آية الله ميلاني آية الله شيخ محمد حسين مامقاني (متوفي به سال 1223 ق.) شاگردان شيخ مرتضي انصاري و شيخ مهدي آل كاشف الغطا است كه خود از فقهاي بزرگ اوايل قرن چهاردهم ق. به شمار مي رفت و در دوران زندگي به زهد و پارسايي شهرت داشت.

طاها بازدید : 16 چهارشنبه 06 دی 1391 نظرات (0)

 

«سفينةالبحار»:

بحارالانوار مهمترين دايرةالمعارف علوم شيعي است، و از زمان تأليف تاكنون هميشه مورد توجه و استقبال دانش پژوهان بوده است. نياز اين كتاب 110 جلدي به فهرست بر كسي پوشيده نيست. مهمترين فهرست موضوعي اين كتاب، اثر حاضر است. مرحوم حاج شيخ عباس قمي، كتاب را برحسب حروف تهجّي مرتب ساخته است. وي در مقدمة كتاب، روش خود را توضيح داده، ذيل هرعنوان به آيات و روايات و گاهي توضيح و تفسير پرداخته است و همة آنها را با حروف ابجد به مجلدات مختلف بحار ارجاع داده است و در موارد بسياري نيز خود، افزون بر مطالب علامة مجلسي نكات بديعي ذكر كرده است. تصحيح جديد كتاب براساس نسخة خطي مؤلّف انجام شده است و چون مرحوم محدث قمي هميشه با حروف ابجد و به مجلدات چاپ كمپاني ارجاع مي دهد كه استفاده از آن مشكل است و اين امر با هدف اصلي فهرست نويسي منافات دارد، محققان محترم كتاب با حفظ رمزهايي كه از طرف مؤلّف نوشته شده، تمام آنها را با عدد به مجلدات چاپ جديد بحارالانوار ارجاع داده اند. ضمناً با پانوشتهاي سودمند آنچه را مؤلّف از كتابهاي مختلف نقل كرده است به همان منابع ارجاع داده اند. مقدمة مفصل كتاب نيز بر امتياز اين تصحيح افزوده است.

 

«منتهي المطلب في تحقيق المذهب»:

يكي از منابع مهم فقه شيعه در زمينة فقه مقارن (فقه تطبيقي) است. امروزه، پرداختن به اين زمينة فقهي در بين مذاهب اسلامي يك ضرورت است كه تدريس آن در حوزه ها و دانشگاهها نيز هرچه بيشتر، حس مي شود. از امتيازات اين كتاب: مقدمة تحليلي خوب؛ آيات، احاديث، اقوال و آراء استخراج شده؛ توضيح لغات و واژه هاي دشوار؛ شرح حال موجز اعلام و روات كتاب در پا نوشتها، و توضيح هرچند مختصر در مورد برخي فرِق است.

طاها بازدید : 18 چهارشنبه 06 دی 1391 نظرات (0)

 

كتاب "منتهي المطلب في تحقيق المذهب"علي اكبر الهي خراساني ، در دوره يازدهم كتاب سال جمهوري اسلامي ايران از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به عنوان كتاب سال برگزيده شد.

همچنين وي مصحح كتاب «سفينةالبحار و مدينةالحكم والآثار» است که در دوره پانزدهم به عنوان كتاب سال جمهوري اسلامي انتخاب شد.

طاها بازدید : 17 سه شنبه 05 دی 1391 نظرات (0)

 

تأسیس نخستین صندوق قرض الحسنة:

در سال 1342 نخستین صندوق قرض الحسنۀ ایران را در حوزۀ علمیه مشهد

 

تأسیس کتابخانه و موزه رضوی

 

تأسیس نخستین فروشگاه تعاونی طلّاب

 

بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی:

سال 1363 در پی ریزی و راه اندازی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی با مسؤولان آستان قدس و اساتید حوزه و دانشگاه مشهد، همفکری و همکاری داشت و از بدو تأسیس این بنیاد، به عنوان عضو هیأت مدیره و مدیر عامل آن منصوب شد.

در حال حاضر علاوه بر مدیریت بنیاد یاد شده، مدیر گروه فقه و اصول بنیاد، عضو هیأت امنا و شورای آموزشی دانشگاه علوم اسلامی رضویی، عضو هیأت تحریریه و هیأت مدیره مجله مشکوة، عضو شورای فرهنگ عمومی استان و در عین حال مدرّس حوزه و دانشگاه می باشد.

طاها بازدید : 19 سه شنبه 05 دی 1391 نظرات (0)

کنگرۀ بزرگداشت سعدی در هندوستان، کنگرۀ هزارۀ شریف رضی، کنگرۀ شیخ مفید، کنفرانس اندیشه اسلامی، کنگرۀ جهانی امام جعفر صادق علیه السلام در دمشق، کنگرۀ نهج البلاغه، مجمع جهانی اهل البیت(ع)، مجمع تقریب بین المذاهب اسلامی، مجمع بررسیهای اقتصاد اسلامی و کنگرۀ جهانی امام رضا علیه السلام و ... شرکت جسته وبعضاً سخنانی ایراد کرده است.

طاها بازدید : 13 سه شنبه 05 دی 1391 نظرات (0)

 

آستان قدس رضوی:

عضو هیأت مدیره کتابخوانه و موزه آستان؛ علمی و اجرائی

عضو شورای عالی فرهنگی؛ علمی اجرائی

 

انجمن مفاخر وآثار استان خراسان:

عضو و رییس انجمن؛ اجرائی

 

بنیاد پژوهش های آستان قدس رضوی:

عضو هیأت مدیره و مدیر عامل؛ اجرائی

رئیس گروه فقه؛ علمی و اجرائی

 

دار الحدیث:

مترجم؛ علمی و پژوهشی، از تاریخ 2/7/1386

 

دانشگاه علوم اسلامی رضوی:

عضو هیأت امنا و عضو کمیسیون دانشگاه؛ اجرائی

 

شرکت به نشر:

عضو و رئیس هیأت مدیره؛ اجرایی

 

مؤسّسه سمت:

                  تألیف کتاب های درسی و کمک درسی؛ علمی و پژوهشی، از تاریخ 1/7/1386

طاها بازدید : 10 سه شنبه 05 دی 1391 نظرات (0)

 

ادبیّات عرب:

در حوزه علمیه مشهد، مدرسه میرزا جعفر، از تاریخ 1/7/1340

 

تفسیر تخصّصی:

در دانشگاه فردوسی مشهد، از تاریخ 1/7/1364 تا تاریخ 1/7/1371

 

علوم قرآن، فقه اصول و آیات الاحکام، در دانشکده الهیات و علوم اسلامی، از تاریخ 1/7/1364 تا تاریخ 1/7/1371

 

علوم قرآنی و تفسیر، در دانشگاه علوم اسلامی رضوی، از تاریخ 1/7/1364 تا تاریخ 1/7/1371

 


    اکنون چهار سال است که به تدریس علوم قرآنی و تفسیر برای طلاّب خارجی دانشگاه علوم اسلامی رضوی اشتغال دارد.

طاها بازدید : 7 سه شنبه 05 دی 1391 نظرات (0)

 

اجازه نقل حدیث:

پس از چند سال موفق به اخذ اجازۀ کتبی نقل حدیث از بزرگان علما نظیر مرحوم آیت ا... مرعشی نجفی شد.

 

اجازه تصدّی امور حسبیّه از ناحیۀ برخی از مراجع به وی اعطا گردید


گواهینامه مدرّسی علوم منقول:

درسال 1344 موفق به اخذ گواهینامۀ مدرّسی علوم منقول از تهران شد.

 

کسب اجازه اجتهاد:


            1350اجازۀ اجتهاد را از بعضی اساتید و از وزارت علوم و آموزش عالی دریافت داشته بود.

 

در دانشگاه:

و در سال 1352 به دریافت دانشنامۀ کارشناسی در رشتۀ فقه و مبانی حقوق اسلامی از دانشکدۀ الهیات و معارف اسلامی مشهد موفق گردید

طاها بازدید : 28 سه شنبه 05 دی 1391 نظرات (0)

 

تولّد:

حجت الاسلام علی اکبر الهی خراسانی درسال 1321 در نیشابور به دنیا آمد.

 

ورود به حوزه:

در سال 1335 برای تحصیل علوم دینی وارد مدرسۀ علمیه گلشن نیشابور شد.

 

سفر به مشهد:

چند سال بعد برای ادامۀ تحصیل به مشهد عزیمت کرد.

اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    درباره ی ایشان


    علی اکبر الهی خراسانی 

    محل تولد : نیشابور 

    تاریخ تولد : 1321/1/1 

    آمار سایت
  • کل مطالب : 39
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 1
  • آی پی امروز : 32
  • آی پی دیروز : 6
  • بازدید امروز : 30
  • باردید دیروز : 0
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 30
  • بازدید ماه : 30
  • بازدید سال : 78
  • بازدید کلی : 2,082